[load_cached_header]

Velkommen til Asteroidernes dag i Danmark

Den danske indsats i det initiativ, som hjælper med at beskytte Jorden mod asteroide nedslag.

Asteroidernes dag vender tilbage d. 30. juni 2017, dvs. om…

-206Dage -12Timer -53Minutter -14Sekunder
Denne video fortæller historien bag Asteroid Day
I den fremhæves Dr. Brian May, Rusty Schweickart, Danica Remy og Grig Richters. Fortælleren er Neil deGrasse Tyson.
Det estimeres at over en 1 million Jordnære asteroider potentielt kan slå ned på Jorden, heriblandt er størstedelen (dem mellem 1-140 meter) endnu ikke opdaget. Ved brug af de bedste observatorier på Jorden har vi til dags dato kun opdaget lidt mere end 1% af den million, dvs. ca. 15.000 Jordnære asteroider i alle størrelser. I følge forskerne vil det med de nuværende teleskoper og observatorier potentielt tage hundredevis af år at opdage 90% af den million på op til 140 meter, med mindre at der handles på problemet.
100X erklæringen opfordrer til at starte med at øge opdagelsestallet af nye asteroider til 100.000 (eller 100 fold) per år indenfor de næste 10 år. “Jo mere vi lærer om asteroidenedslag, desto tydeligere bliver det at menneskeheden har levet på lånt tid”, siger astrofysiker Dr. Brian May. “Asteroidernes dag og 100X erklæringen er måder, hvorpå det brede publikum kan oplyses og bringe Jordens skrøbelighed frem i lyset, samt forståelsen af at meteorer og asteroider slår ned på Jorden oftere end vi tror. Asteroidernes dag vil gerne være et forum, hvor den folkelige opbakning samles, med henblik på at øge viden om, hvornår asteroiderne vil slå ned, og hvordan befolkningen bedst muligt kan beskyttes.”, afslutter han.
“Tidlig advarsel er den væsentligste ingrediens i Planetær Forsvar”, siger Rusty Schweichart, Apollo 9 astronaut, stifter af Sammenslutningen af Udforskere af Rummet (ASE) og formand for Asteroid Day Ekspertpanelet (http://asteroidday.org/asteroid-day-expert-panel/). “Det er tiden der er problemet. Med den nuværende opdagelses-rate af mindst 20 meter store Jordnærer asteroider, dvs. ca 1.000 asteroider pr år; vil det tage ca. 1.000 år at opdage den million Jordnære asteroider, som potentielt truer med at slå ned på Jorden. Det er lang tid og selv til den tid, vil vi kun have opdaget 10% af dem på størrelse med asteroiden i Tjeljabinsk, som udgør en potentiel trussel for nedslag.”, fortsætter han.
Den 3. december 2014 blev der samtidigt i London og San Francisco afholdt en pressekonference. Det var for at annoncere lanceringen af Asteroid Day. Repræsentanterne for Asteroid Day i London var Richters, May og Rees, og i San Francisco var det Schweichart, astronauterne Ed Lu og Thomas Jones, nuværende formand for Sammenslutningen af Udforskere af Rummet (ASE). Da Lord Martin Rees havde læst 100X erklæringen, voksede underskriverne af erklæringen i et omfang af hundrede berømte forskere, fysikere, aktive astronauter, nobelpristagere, erhvervsledere og kunstnere fra 30 forskellige lande. Blandt de første underskriverne kan der nævnes Brian Cox, Richard Dawkins, Peter Gabriel, Brian May, Jill Tarter, Helen Sharman og mere end 38 astronauter og kosmonauter. I dag er 100X erklæringen underskrevet af mere end 22.000 private borgere, heribland flere fremtrædende personer.
Ved at skrive under på erklæringen er du med til at bakke op om den nødvendige indsats i forskning og teknologisk udvikling, således at en markant forbedring i opdagelsen og kortlægning af nye Jordnære asteroider muliggøres.
Lær mere om og læs venligst den officielle 100X erklæring på dansk. Det gør du ved at klikke på nedenstående link før du kan skrive under:
I februar 2014 startede Dr. Brian May, astrofysiker og velkendt guitarrist for rock-bandet Queen et samarbejde med filminstruktøren Grigorij Richters. Richters har instrueret filmen “51 Degrees North”, som havde præmiere d. 30. juni 2015. Filmen er en fiktiv historie om et asteroide nedslag på størrelse med det der var med til at udslette dinosaurerne for 65 millioner år siden. I filmen slår asteroiden ned over storbyen London og filmen tager udgangspunkt i den menneskelige tilværelse lige før nedslaget.
May lavede musikken for filmen og forslog at Richters afholde forpremieren til STARMUS Festivalen. Det er en begivenhed arrangeret af Dr. Garik Israelian og, hvori verdensberømte astrofysikere og kunstnere, heriblandt Stephen Hawking, Richard Dawkins og Rick Wakeman deltager. Det er bl. a. for at fejre astronomien og diskutere menneskehedens fremtid. Resultatet var begyndelsen af de diskussioner der senere ledte til stiftelsen af Asteroid Day i 2015.
Dr. Brian May introducerede derefter Richters til B612 Fonden for at sikre, at den spirende idé fik global opbakning. B612 Fonden er en amerikansk, privatdrevet og non-profit organisation, som blev oprettet for at beskytte verden mod farlige asteroider med fokus på tidlig advarsel. B612 medstifterne er Apollo 9 astronauten Rusty Schweichart, astronauten Ed Lu som fløj ud i rummet hele tre gange, samt den Operative Chef Officer for B612 Fonden Danica Remy. B612 Fonden bragte et helt netværk af verdensberømte forskere indenfor planetær forsvar, samt globale kontakter til Asteroid Day organisationen. De fire officielle medstiftere af Asteroid Day er: Dr. Bryan May, Danica Remy, Grigorij Richters og Rusty Schweichart.
100X erklæringen er udarbejdet af medstifterne af Asteroid Day sammen med astronauterne Ed Lu, Tom Jones, og den anerkendte asteroide forsker Dr. Mark Boslough.
De første underskrivere af 100X erklæringen var globale ledere indenfor astronomi og rumfart såsom Lord Martin Rees, astronom for det britiske kongehus, musical-kunstneren Peter Gabriel og andre eksperter indenfor plantære forsvar. Medstifterne af Asteroid Day var efterfølgende vidner til at flere end 100 tidligere og aktive astronauter, nobelpristagere, personligheder indenfor underholdningsbranchen og erhvervsledere fra hele verden, skrev under på erklæringen. 100X erklæringens offentlige annoncering og forslaget til at lægge asteroide dagen d. 30. juni, blev begyndelsen på en global græsrodsbevægelse med titusinder af supporter fra hele kloden.
Asteroid Day er en tilbagevendende begivenhed, som finder sted omkring d. 30. juni hvert år. Det er en global oplysningskampagne, hvor folk fra hele verden mødes for at få viden om asteroider og den potentielle fare de kan udgør for Jorden. Den formidler også omkring, hvad vi kan gøre for at beskytte vores planet, vores familier, samfundet og de fremtidige generationer mod fremtidige asteroide nedslag. Frem for alt tager den udgangspunkt i at give publikummet en spændende oplysningsoplevelse om vores plads i Solsystemet, og hvordan vi kan bevare den. Asteroide Dagen afholdes på årsdagen for det største kosmiske nedslag i nyere tid, Tunguska nedslaget som fandt sted i Siberien i 1908. Hvad der tænkes var en del af en komet på ca. 50-100 meter i diameter eksploderede voldsomt over et ubeboet område i Siberien, og hærgede et kæmpemæssig område på størrelse med en storby og hele dens omegn.
Der arrangeres store eller mindre begivenheder på lokal- eller landsdækkende plan omkring d. 30. juni, Asteroide Dagen. Der holdes fra foredrag, andre mindre oplysningstiltag eller fora, til live koncerter og større begivenheder, som har til formål at øge befolkningens oplysning omkring behovet for en betydelig større indsats i opdagelsen og opsporingen af asteroider, samt i specifikke rummissioner til asteroider. 
100X asteroide erklæringen* er blevet signeret af mange astronauter, forskere, kunstnere og ledere fra såvel erhvervslivet som fra teknologiske kredse, samtidigt med tusindevis af private borgere. Det at benytte den eksisterende og ny teknologi til at opdage og opspore nye asteroider, samt det at demonstrere afbøjnings kapaciteter for at undgå fremtidige asteroide nedslag, kunne være en af menneskehedens største bedrifter! Asteroide Dagen kunne en dag være medvirkende til at rede ALLE dyre- og plantearter på vores planet, ved at fremhæve det brandvigtige arbejde, som udføres af forskere på lokal- eller global plan i dette felt. Det vil Asteroid Day gøre ved at påvirke politiske beslutninger, vha. at øge folkeoplysningen i dette felt. Asteroide Dagen fremhæver kvinder og mænd, som dedikerer deres liv til at udvikle viden og teknologi, som i den forstand vil udvikle og muliggøre planetær forsvar. 
Du kan hjælpe enten ved at arrangere en lokal begivenhed og/eller ved at underskrive 100X erklæringen. Vi er en nysgerrig art, og menneskeheden fortsætter med at lære om udviklingen af solsystemet, samt den rolle som asteroiderne spiller i Jordens egen historie. Mindre nedslag på Jorden forekommer regelmæssigt og NASA viser, at verdensomspændende indsats har til dags dato fundet 95% af de asteroider, som kunne udslette livet på Jorden som vi kender det. Baseret på, hvad vi ved i dag om NEO populationen (populationen af Jordnære asteroider), samt på Jordens nedslagshistorik kan forskere forudsige, at Jorden vil opleve det næste stor-skala nedslag en dag i fremtiden. – De ved blot ikke præcist, hvornår det vil ske. Vores mål er blot at øge folkets oplysning omkring asteroider og planetær forsvar, således at borgerne bedre rustes til evt. at indgå i politiske beslutninger og indsats i mere og bedre forskning og udvikling på det område.
jordie forteza, asteroid day regional coordinator denmark
Jordi Steen Forteza

Den regionale koordinator for Asteroidernes dag i Danmark. 

Mit navn er Jordi og jeg er 37 år. Jeg er bl.a. amatørastronom og formidlings-agent hos det EU støttede NEOShield. Jeg formidler astronomi & rumfart med fokus på solsystemet, asteroider, m.v. Det gør jeg ved at skrive artikler og afholde foredrag, samt workshops. Jeg kan kontaktes direkte her.

   

Asteroid Day Denmark er et nystartet initiativ fra sommeren 2016. Dets formål er at øge landets opmærksomhed på, og oplysning om asteroider, kometer og solsystemet generelt. Det formidler også den potentielle fare disse objekter udgør for vore civilisation, samt hvad vi kan gøre for at beskytte Jorden.

Asteroid Day er bakket op af hundredevis af fremtrædende forskere, astronauter, erhvervsledere, kunstnere, Nobelpristagere og hundrede af tusinder af private borgere.

Se Asteroide Dag underskriverne

©2018 Asteroid Day, All rights reserved